Βρίσκεστε εδώ: HomeΕιδήσειςΕπικαιρότηταΠιστοποίηση των ιαματικών νερών των Καβασίλων και των ατμίδων του Αμαράντου

Πιστοποίηση των ιαματικών νερών των Καβασίλων και των ατμίδων του Αμαράντου

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την ανάπτυξη του ιαματικού – ιατρικού τουρισμού κάνει ο δήμος Κόνιτσας, στην προσπάθειά του να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές και τις υποδομές των Λουτρών σε Καβάσιλα και Αμάραντο.

Άμεσος στόχος, με τις διαδικασίες να έχουν ήδη ξεκινήσει είναι η αδειοδότηση και πιστοποίηση των ιαματικών νερών των Καβασίλων και των ατμίδων που εκλύονται στον Αμάραντο, προκειμένου να μπορεί η περιοχή να προσελκύσει επισκέπτες, όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο θερμαλιστικός και ιαματικός τουρισμός γνωρίζει άνθηση, τόσο για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όσο και για λόγους πρόληψης.

Σημαντικές πληροφορίες για τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τοπικοί φορείς έλαβαν οι εκπρόσωποι τους, στην διημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κόνιτσα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων ομιλητών. Η διημερίδα περιελάμβανε επίσκεψη στις ιαματικές πηγές και ομιλίες του προέδρου της Επιτροπής Προστασίας των Ιαματικών, Φυσικών Πόρων, που είναι και αρμόδια για την αδειοδότηση, Κ. Κουσκουρή, του αντιπρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Π. Ζαφειρίου, του Δ/ντης Περιφερειακής Μονάδας Ηπείρου του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών και Μελετών (ΙΓΜΕΜ) Ευ. Νικολάου, του προέδρου της Αναπτυξιακής Εταιρείας Αγκίστρου Σερρών Λευτέρη Μπάδα, και του Καθηγητή Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Κ. Κουσκούκη.

Πρώτο μέλημα είναι να υπάρξει ένας περιφερειακός σχεδιασμός, κάτι που τονίστηκε και από τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη, που παραβρέθηκε στις εργασίες, και τον Δήμαρχο Π. Γαργάλα. «Στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πηγές. Για τα Καβάσιλα φαίνεται πως πρέπει να αναπτυχθούν εγκαταστάσεις ξενοδοχειακές, αλλά και πιστοποίηση των υδάτινων πόρων, ώστε να υπάρχει αδειοδότηση, που δεν υπήρχε όλα αυτά τα χρόνια.

Τώρα βρισκόμαστε στη φάση της πιστοποίησης των νερών και ατμιδών στον Αμάραντο, που είναι κατάλληλες για εισπνοοθεραπείες, ενώ χρειάζεται και πιστοποίηση ISO, των νερών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, για να μπορούμε να απευθυνθούμε στο εξωτερικό. Άρα ο στόχος μας είναι αυτός, να ξεφύγουμε, να αναπτύξουμε τα λουτρά με όλες τις εγκρίσεις για να απευθυνθούμε στο εξωτερικό που υπάρχει ενδιαφέρον για ιατρικό και ιαματικό τουρισμό», σημείωσε ο κ. Γαργάλας.

Στρατηγικός εταίρος και για τα λουτρά Όπως έχει αποδείξει η ιστορία, η ανάπτυξη των ιαματικών λουτρών μέσω από τις δημοτικές επιχειρήσεις δεν έχει αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα. Ειδικά στην σημερινή συγκυρία, ο Δήμος Κόνιτσας θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αναλάβει μόνος ένα τέτοιο εγχείρημα. Προσωπική θέση του Δημάρχου είναι ότι απαιτείται συνεργασία με ιδιώτη επενδυτή, προκειμένου να προωθηθεί από κοινού με το Δήμο μια στρατηγική ανάπτυξης, είτε μέσω από το ΕΣΠΑ, είτε μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου. «Είναι ζητούμενο αν ο δήμος θα προχωρήσει μόνος ή με ιδιώτες, όπως πρέπει κατά την άποψή μου. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία μελέτη. Όλοι είχαν την διάθεση, αλλά τίποτα δεν έγινε στην πράξη», σημείωσε.

Πηγή: Ελευθερία της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΧΑΛΑΤΣΗ

Τελευταίες Ειδήσεις

Pagemaker